Xandra Mizee

Docent_Naam-Text
Xandra Mizée

Sinds 2001 ben ik als zangdocente aan deze muziekschool verbonden.

Ik heb mijn opleiding gevolgd aan het Sweelinck conservatorium en werkte daarna jarenlang in het koor van de Nederlandse Opera. Ook heb ik met Frank Groothof samengewerkt aan diens kinderopera’s. Naast het zingen en acteren daarin maakte ik ook teksten en hielp mee met het maken van CD bewerkingen van deze voorstellingen.

 

In het lesgeven ga ik uit van de smaak en interesse van de betreffende leerling en alle stijlen komen aan bod. Heel belangrijk vind ik het omgaan met de tekst: weten waarover je zingt, verstaanbaarheid, uitspraak. Maar er zijn nog een heleboel andere dingen waar op gelet wordt: de klank van de stem: is je stem helder? Of juist wat hees? Klinkt je stem in de laagte anders dan in de hoogte? Hoe kan je van laag naar hoog zingen op een goede, ontspannen manier? Je stemgebruik heeft te maken met je manier van ademen, je houding en je mondstand, dus al deze dingen komen in de zangles ter sprake.

Iedereen mag zingen wat hij/zij zelf het liefst zingt, dat vind ik erg belangrijk, want dan zing je het meest vanuit je gevoel.

Iedereen vanaf 5 jaar is welkom en ik geef les aan mensen van echt alle leeftijden.

 

Als je van zingen houdt is het leuk om ook echt op te kunnen treden zodat je kunt laten horen wat je kan en samen met anderen mooie muziek kunt zingen. Daarom organiseer ik, naast de gewone lessen, concerten en voorstellingen, die vaak gebaseerd zijn op oude verhalen, sprookjes en/of folklore (Het meisje met de zwavelstokjes, De Keizer en de Nachtegaal, Vrouw Holle, et cetera; zie hiervoor mijn websites). In deze voorstellingen en concerten gebruik ik allerlei verschillende muziek (musical, opera, klassieke muziek, pop, volksliedjes). Alle leerlingen die het leuk vinden om mee te doen zijn daarin welkom en op deze manier zijn er al heel wat mooie voorstellingen tot stand gekomen, bijvoorbeeld in de beroemde Dorpskerk van Bloemendaal. Ook doen we wel eens wat grotere producties waarin we samenwerken met professionele muzikanten. Zo hebben we vorig jaar de opera ‘Dido’ van Purcell opgevoerd. Er deden heel goeie musici mee en ook een echte uil en een papegaai!

Wil je hier meer over weten?

Kijk dan op mijn websites: www.xandramizee.nl en www.dekleineopera.nl

 
Cursus(sen): 
Zang